מערכת המיזוג ברכב היא הכרחית ביותר, בעיקר עבור הנהגים הישראליים בחודשי הקיץ החמים. מעבר לשמירה על מראה הרכב על ידי ביצוע עבודות דיטייליג מקצועי, אין כמו להדליק מזגן ברכב ולברוח מיד מהטמפרטורות הקופחות שבחוץ לתוך הרכב הקריר והנעים. לצערנו הרב שימוש לקוי או שימוש יתר במזגן עלול לגרום למערכת המיזוג ברכב לפלוט ריח רע.
אם זה אי פעם קרה לכם או שיצא לכם לנסוע ברכב שפולט ריח רע מהמזגן שלו אתם בוודאי יודעים על מה מדובר. אנשים רבים מתארים את הריח הזה בצורות שונות, ביניהם: ריח עובש, ביצים רקובות, דגים, פלסטיק שרוף, גז ואפילו גרביים מסריחות. אך מלבד הריח הרע עלולות להתרחש מספר תופעות לוואי הכוללות קוצר נשימה, סחרחורת, כאבי ראש ועוד.
מה גורם לריח רע מהמזגן ברכב?
התשובה: לחות.
מערכת הקירור ברכב אינה באמת מייצרת אוויר קר, אלא היא משתמשת בחום ולחות שנמצאים בחוץ, אשר במהלך סיבוב יוצרים תחושה של אוויר קר בהרבה לעומת האוויר הקיים. סלילי המזגן ברכב עובדים על עיבוי החום והלחות באוויר, ולמעשה הם מוציאים את הלחות טרם הוצאת האוויר הקר אל תוך הרכב שלכם.
מאחר והסלילים האלה קרים יותר מהאוויר שסביבם, האוויר החם החודר למערכת יכול ליצור כיסי לחות סביב מערכת הקירור ברכב. דבר זה יוצר היווצרות של בריכות מים קטנות המנוקזות אל מחוץ לרכב על ידי מערכת הניקוז. אך במקרה והלחות נתקעת ואינה מצליחה למצוא את דרכה החוצה דרך מערכת הניקוז או על ידי אידוי, המים יאגרו סביב הסלילים ובתוך מערכת הקירור.
התוצאה: עובש
במקרה בו המים אינם מצליחים להתנקז החוצה, מערכת הקירור נשארת לחה כל הזמן, דבר המאפשר התפתחות של עובש ובקטריות בתוכה. האוויר העובר דרך המערכת המעופשת תופס איתו את ריח העובש ישירות אל תוך הרכב דרך פתחי האוורור. העובש הוא הגורם מספר אחד, בכל הקשור לריח רע מהמזגן ברכב והוא מאוד אוהב להתפתח בתוך מערכת קירור לחה וחשוכה.
כיצד למנוע ריח רע מהמזגן ברכב
הפעולה הראשונה שעליכם לעשות היא לאתר את צינור הניקוז ברכב ולוודא כי הוא עובד כראוי. במידה ואין לכם מושג היכן נמצא צינור הניקוז ובאופן כללי אינכם מתמצאים בפרטים הטכניים והמכניים ברכבכם, מומלץ לקחת את הרכב לבדיקה במוסך מקצועי על מנת למנוע נזק נוסף.
במידה וצינור הניקוז נראה תקין לחלוטין, תוכלו לשלול בעיה זו ולטפל בחיסול העובש ומניעת היווצרותו העתידית. כך תוכלו לעשות זאת:
- כבו את המזגן כ 5 דקות לפני כיבוי המנוע של הרכב, אך השאירו את המאוורר דולק. זה יאפשר לכל מערכת המיזוג להתייבש באופן יעיל יותר, בנוסף מומלץ להקפיד לנקות או להחליף את הפילטר בתדירות גבוהה יותר. פילטר מלוכלכך מקטין את כמות האוויר הנפלטת מתוך מערכת הקירור ועוזר לעובש להישאר בפנים, לכן הקפידו לפעול על פי הוראות היצרן והחליפו את הפילטר בהתאם.
- רססו חומר חיטוי לתוך פתחי האוורור החיצוניים, מהיכן שהרכב שואב את האוויר מבחוץ לתוכו. וודאו כי הרכב נמצא במצב המוגדר על שאיבת אוויר מבחוץ פנימה. כך החומר יעבור ישירות מבחוץ דרך מערכת הקירור ויהרוג את העובש והבקטריות המתפתחות בפנים
סיבות נוספות לריח רע מהמזגן ברכב בהתאם לסוג הריח
אוויר מחניק ומעופש
ריח המזכיר תיק ספורט ישן, הריח הזה לרוב נוצר כתוצאה מהצטברות של אבק ובקטריות בתוך מערכת המזגן ברכב בגלל פילטר מלוכלך. החלפה של פילטר היא פתרון מהיר וזול שניתן לעשות לבד.
ריח עובש וטחב
ריח עובש וטחב הנוצר כתוצאה מהצטברות של לכלוך ופסולת בתוך פתח כניסת האוויר אשר נמצא מתחת למכסה המנוע, מים ולחות מצטברים ותורמים להתרבות של עובש, חיידקים ואורגניזמים שונים שאוהבים סביבה לחה וחשוכה.
למרות שתוכלו לרסס את פתחי האוורור החיצוניים בחומרי חיטוי שהורגים את כל אותם אורגניזמים מזיקים בעצמכם, מומלץ להשאיר זאת למקצוענים אשר משתמשים בחומרים יעילים וחזקים יותר לעומת המשתמש הביתי.
בנוסף, חשוב לבדוק כי צינור הניקוז של המזגן מטפטף כאשר המזגן ברכב פועל ואינו חסום על ידי עלים ולכלוך. חסימה של צינור הניקוז תמנע ניקוז של מים ולחות ממערכת הקירור ותגרום להצטברות של עובש ופטריות.
ריח של כימיקלים
ריח של כימיקלים מלווה לרוב בריח מעופש לרוב מצביע על פגם או תקלה במאייד של המזגן של הרכב. אם אתם שומעים את המאוורר עובד אבל בקושי יוצא אוויר מפתחי האוורור. כנראה שיש דליפת שמן מהמאייד אשר חוסמת את זרימת האוויר. מאחר ויש צורך בפירוק של הדשבורד, יש לפנות למוסך מקצועי בלבד על מנת לטפל בבעיה.
ריח פטריות מתקתק
ריח המזכיר מייפל מתוק עלול להצביע על דליפה של נוזל חם מהרדיאטור אל תוך מערכת הקירור. יש להשאיר את החלפת הרדיאטור למומחים.
סיבות נוספות
אדים ממערכת ההנעה, נוזל קירור רותח עלולים להישאב אל מערכת השאיבה של המזגן ברכב ולגרום לריח רע. בדקו מתחת למכסה המנוע האם יש כתמי שמן או נזילות. אז לסיכום, מעבר לביצוע שדרוגים לרכב כמו ציפוי ננו קרמי וכדומה, אנו ממליצים גם לשמור על ניקיון המזגן ברכב כדי שתוכלו להינות גם מהחלק הפנימי שלו 🙂